Focus op jezelf

HSP Loopbaancoaching & Ondernemerscoaching voor sensitieve professionals

Focus op jezelf

 

De focus op jezelf houden, is dat niet egoistisch?

Deze vraag krijg ik regelmatig. En Nee het is niet egoïstisch misschien wat egocentrisch. En dan heb ik het over op een gezonde manier beseffen, dat jij jouw eigen wereld wel wat meer om jezelf mag laten draaien. En dat is juist vaak hard nodig.

Het is wel jouw leven!

In mijn werk zie ik al meer dan 20 jaar dat je er niet gelukkiger van wordt als jij je meer focust op anderen dan jezelf. Omdat ik veel met empathische, intuïtieve of hoogsensitieve mensen werk, zie ik dat ze zichzelf uit het oog verliezen. Doordat ze hun aandacht niet regelmatig op zichzelf richten, verliezen ze de focus op wat zij willen en wat goed voor hen is. Opmerkingen als; “ik weet niet waar mijn grenzen liggen”, “ik weet niet meer wat ik voel”, “ik weet niet wat ik wil”, “ik kom niet meer toe aan de dingen waar ik gelukkig van word”. Ik hoor ze meerdere malen per week.

Eerlijk gezegd vind ik dit erg pijnlijk, pijnlijk voor henzelf maar ook omdat ik mensen zie, die gezien mogen worden. En die ronddwalen, omdat ze hun eigen weg kwijt zijn. Ik weet heus wel dat de omstandigheden of je gezondheid soms niet bepaald meewerken. En ik heb zelf ervaren dat jouw eigen weg volgen dan een extra uitdaging vormt. Maar ga hem vooral aan, overigens een mooi onderwerp voor een nieuw blog.

Laten we een ding afspreken; jij gaat de wereld wat meer om jezelf laten draaien en je begint door regelmatig een pauze te nemen, waarin je niets doet. En vanuit niets komt dan iets.

Creëer jouw eigen leven door te beginnen met momenten waarop je alleen maar hoeft te Zijn.